To έργο TRANSVAL-EU βασίζεται σε ένα παράδοξο. Από τη μία πλευρά, οι εργοδότες δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στις οριζόντιες δεξιότητες. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι οριζόντιες δεξιότητες αποτελούν μόνο σιωπηρό μέρος των διαδικασιών επικύρωσης και καθοδήγησης. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν σαφείς οι διαδικασίες επικύρωσης των εγκάρσιων δεξιοτήτων που αποκτώνται σε μη τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα και να ενσωματωθούν τα συμπεράσματα στις πολιτικές επικύρωσης και καθοδήγησης.
Αυτό που προτείνει το έργο TRANSVAL-EU είναι να δοκιμαστούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης (VNFIL) των εγκάρσιων δεξιοτήτων σε πέντε πιλοτικές χώρες (Αυστρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Βέλγιο). Κάνοντας έναν απολογισμό των πολιτικών της ΕΕ (σύσταση του Συμβουλίου του 2012 για τις VNFIL, Upskilling pathways, νέα ατζέντα δεξιοτήτων), των πλαισίων (ET2020, ESCO, Key competences), καθώς και διαφόρων εκθέσεων και μελετών που βοήθησαν στον εντοπισμό των βασικών προκλήσεων σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο χωρών (Cedefop 2018 EU Inventory on VNFIL, ET2020 Monitor), το TRANSVAL-EU αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με την επιμόρφωση των επαγγελματιών επικύρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, τη γεφύρωση των διαφόρων τομέων και φορέων της εκπαίδευσης και της απασχόλησης και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου του πειραματισμού στους επαγγελματίες και στους κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούντες ενήλικες.
Οι εταίροι του έργου θα αναπτύξουν και θα δοκιμάσουν προσφερόμενες εργαλειοθήκες κατάρτισης, προγράμματα σπουδών/πρότυπα, τυποποιημένα προφίλ ικανοτήτων για επαγγελματίες επικύρωσης και καθοδήγησης με ιδιαίτερη έμφαση στις οριζόντιες δεξιότητες και θα δοκιμάσουν τη συστηματική ενσωμάτωση των οριζόντιων δεξιοτήτων στις διαδικασίες επικύρωσης και καθοδήγησης σε μεμονωμένους υποψηφίους. Το TRANSVAL-EU σκοπεύει να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πειράματα πολιτικής για την VNFIL* με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μέσω της μάθησης από ομοτίμους, τα οποία μπορούν να υιοθετηθούν από διάφορα κέντρα επικύρωσης, σε διαφορετικές περιοχές και χώρες, εξασφαλίζοντας έτσι μακροχρόνιο αντίκτυπο στην πολιτική.
*VNFIL: Validation of non-formal and informal learning – [ελ] Eπικύρωση της Mη-Tυπικής και Άτυπης Μάθησης
Κοινοπραξία
Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Έρευνας μέσω του Οργανισμού Εκπαίδευσης και Διεθνοποίησης της Αυστρίας (OeAD), Αυστρία – Συντονιστής
Consortium for the validation of competences (CVDC), Βέλγιο
Qualifications and Vocational Education and Training Development Centre (KPMPC), Λιθουανία
Regional Agency for Active Labour Policies of Umbria (ARPAL), Ιταλία
Lifelong Learning Platform (LLLP), Βέλγιο
European Institute of Education and Social Policy (EIESP), Γαλλία
Educational Research Institute (IBE), Πολωνία
3s research laboratory (3s), Αυστρία
Vrije Universiteit Brussel (VUB), Βέλγιο
Nordic Network for Adult Learning (NVL), Δανία
Lithuanian education and science trade union (LESTU), Λιθουανία
ALL DIGITAL, Βέλγιο
FORMA.Azione, Ιταλία
Pluriversum, Ιταλία
Chamber of Labour for Salzburg (AK Salzburg), Αυστρία
Austrian Institute for Vocational Education Research (öibf), Αυστρία
Συνεργαζόμενοι φορείς
European Association of Institutions in Higher Education (Eurashe), Βέλγιο
Solidar Foundation, Βέλγιο
European Forum for Freedom in Education (Effe), Βέλγιο
Centre Européen du Volontariat asbl (CEV), Βέλγιο
European Association for the Education of Adults (EAEA), Βέλγιο
EKCV, Ολλανδία
Insight, Πολωνία
ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ, Ελλάδα