FIDO: Καταπολεμώντας τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση

Το έργο FI.DO (FIghting the fake news and DisinfOrmation) απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία και έχουν ήδη αναπτύξει ορισμένες γνώσεις στον ψηφιακό κόσμο, με αυτές τις γνώσεις να προέρχονται, ωστόσο, από την πρακτική χρήση των διαδικτυακών εργαλείων και χωρίς να υποστηρίζονται από κάποια θεωρία ή ειδική προετοιμασία.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του Covid19 έχει πολλαπλασιάσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψευδείς ειδήσεις που, σε μια στιγμή, μπορούν να κάνουν το γύρο του κόσμου, φέρνοντας τον ανυποψίαστο και ανεπαρκώς εξοπλισμένο χρήστη να τις πιστέψει. Η έκθεση των πολιτών σε μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών ή απροκάλυπτα ψευδών πληροφοριών, αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ευρώπη.

Οι ηλικιωμένοι είναι από τους πιο ευάλωτους και διαπερατούς στην κακή πληροφόρηση. Το έργο FI.DO έχει ως στόχο την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων και της διαστρέβλωσης μέσω της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων και της ανάπτυξης εργαλείων για τους εκπαιδευτές.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί μία μέθοδος κατάρτισης, η οποία θα αξιοποιηθεί σε διαδραστικά εργαστήρια όπου οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα του έργου και να βιώσουν απλές πρακτικές ασκήσεις με ειδικούς στη μαζική επικοινωνία. Ακόμα, θα δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο, το οποίο θα υποστηρίξει το διδακτικό προσωπικό για ενήλικες στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και ένα βιντεοπαιχνίδι που θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους, ικανό να δημιουργήσει μια ευχάριστη εκπαιδευτική εμπειρία για την ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων τους.

Οι εξειδικευμένοι στόχοι

  • Η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού (digital literacy) των ηλικιωμένων που θα  συμμετέχουν στο project και πιο συγκεκριμένα η ενίσχυση της δεξιότητάς τους να αναγνωρίζουν και να διαχωρίζουν τις πραγματικές ειδήσεις από τις ψευδείς.
  • Μακροπρόθεσμα, και μέσω της ευρείας διάδοσης των παραγόμενων εφαρμογών του, το project FI.DO στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αρνητικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού αντίκτυπου του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων στην Ευρώπη.

Ολοκληρωμένα αποτελέσματα

  • Η δημιουργία μιας νέας μεθόδου εκπαίδευσης, η οποία θα δοκιμαστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια ενός διαδραστικού workshop (LiveLab) με ηλικιωμένους συμμετέχοντες και εισηγητές ειδικούς της μαζικής επικοινωνίας (Μass Communication). Kατά τη διάρκειά του θα συζητηθούν τα θέματα ενδιαφέροντος του project και θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, μέσω απλών πρακτικών ασκήσεων. Η αρχική μορφή αυτής της νέας μεθόδου εκπαίδευσης, αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα της άνοιξης του 2022.
  • Η δημιουργία ενός Εγχειρίδιου, το οποίο θα αποτελέσει βοηθητικό εργαλείο για το εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται στους τομείς της Διά Βίου Μάθησης και της Επιμόρφωσης Ενηλίκων. Στόχος είναι να εξοικειωθούν οι διδάσκοντες (-σες) με τη θεωρητική βάση της παραπάνω νέας εκπαιδευτικής μεθόδου ως τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού videogame, που θα συνδέεται με το κύριο αντικείμενο του project. Το συγκεκριμένο παιγνίδι, όπως και η μέθοδος εκπαίδευσης, θα δοκιμαστεί και θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια ενός διαδραστικού workshop από τους ηλικιωμένους που θα συμμετάσχουν σε αυτό, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του φθινοπώρου του 2022.

Κοινοπραξία

AFORISMA

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ – Ιταλία

IDEC

ΕΤΑΙΡΟΣ – Ελλάδα

Rusaalka Films

ΕΤΑΙΡΟΣ – Σλοβενία

QZR srl

ΕΤΑΙΡΟΣ – Ιταλία

University of Humanities and Economics of Lodz

ΕΤΑΙΡΟΣ – Πολωνία

Zasavje People’s University

ΕΤΑΙΡΟΣ – Σλοβενία

ΔΑΦΝΗ
ΚΕΚ

ΕΤΑΙΡΟΣ – Ελλάδα


Accessibility