Aντίκτυπος της ΕΠ (AR) στην εκπαίδευση

Το GAD – Game creation in augmented reality enhancing professional digital skills είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Γεννήθηκε ως απάντηση στην ευρωπαϊκή ανάγκη για την εξειδίκευση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών οργανώσεων μέσω της δημιουργίας ενός εργαλείου που θα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές και τους δασκάλους να καινοτομούν στις διδακτικές τους πρακτικές ενσωματώνοντας την τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα την επαυξημένη πραγματικότητα.

Η ανάπτυξη της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων εμπνευσμένων παραδειγμάτων, να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα ιστορικών μνημείων ή επιστημονικών εννοιών, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ύλη και να την εξερευνήσουν με τρόπους που δεν ήταν προηγουμένως δυνατοί. Καθώς η AR γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην εκπαίδευση, προσφέρει τη δυνατότητα να καταστήσει τη μάθηση πιο ελκυστική και ουσιαστική, επικαλύπτοντας ψηφιακές πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απεικόνιση ιστορικών μαχών σε έναν χάρτη, την επίσκεψη σε εικονικά χημικά εργοστάσια ή την εξερεύνηση μικροσυσκευών ή κυττάρων. Αυτού του είδους οι εμπειρίες μπορούν να ενισχύσουν την εμπλοκή των μαθητών και να βοηθήσουν στην εμπέδωση της ύλης.

Το GAD Game είναι ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι που χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία εκπαιδευτικών. Μέσω της διαδικασίας ανάπτυξης, οι εκπαιδευτικοί βελτιώνουν τον ψηφιακό τους γραμματισμό, αποκτούν κατανόηση της λογικής του παιχνιδιού και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την τεχνολογία. Το παιχνίδι είναι προσβάσιμο τόσο μέσω μιας πλατφόρμας όσο και μέσω μιας εφαρμογής, με την πλατφόρμα GAD να επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν μαθήματα, να μοιράζονται τις δικές τους τρισδιάστατες δημιουργίες και να παρακολουθούν την πρόοδο των μαθητών. Η εφαρμογή GAD Game, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο σε Android όσο και σε iOS, διαθέτει μια σειρά από τρισδιάστατα μοντέλα που ενσωματώνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της αλληλεπίδρασης με το μαθησιακό περιβάλλον. Κάθε μοντέλο συνοδεύεται από ένα κουίζ που βασίζεται σε
παραδείγματα μαθημάτων που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες επαγγελματίες στα εργαστήρια του έργου.

Το έργο GAD απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές ως το κύριο κοινό του με στόχο την αύξηση του ψηφιακού αλφαβητισμού τους και την εμπλοκή των μαθητών μέσω κινήτρων για συμμετοχή, συνεργασία και δημιουργικότητα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών προσφέροντας ποιοτική κατάρτιση, κατάλληλη υποδομή και κίνητρα ώστε να διασφαλίσουν ότι αισθάνονται ότι υποστηρίζονται στο έργο τους. Οι μαθητές διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ερευνητική διαδικασία, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και μετρώντας το επίπεδο εμπλοκής τους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Τον επόμενο μήνα, οι εταίροι του έργου GAD θα υλοποιήσουν τοπικές στρογγυλές τράπεζες που θα συζητήσουν την περαιτέρω κατάρτιση και τις μελλοντικές χρήσεις και ενσωματώσεις του παιχνιδιού GAD σε διάφορα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά περιβάλλοντα, καθώς και ένα διεθνές συνέδριο στο Παλάτι Τεχνών της Νάπολης (IT) τον Φεβρουάριο του 2023.

Μείνετε συντονισμένοι και ανακαλύψτε το εργαλείο που θα φέρει επανάσταση στον κόσμο της εκπαίδευσης.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποια από τις εκδηλώσεις, μη διστάσετε να μας στείλετε ένα email στο social@gadproject.eu ή να μας στείλετε μήνυμα στο Facebook, στο Twitter ή στο Instagram (όλοι οι σύνδεσμοι βρίσκονται στη διεύθυνση https://gadproject.eu/)


Accessibility