The Life Skills for Europe final conference calls for more cross-sector cooperation
Κείμενο στα Αγγλικά: ΕΑΕΑ Φωτογραφίες: ΕΑΕΑ
Μετάφραση από τα αγγλικά: ΔΑΦΝΗ ΚΕΚ
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο με θέμα
«Μετασχηματίζοντας ζωές, κοινωνία και εκπαίδευση ενηλίκων μέσω της ανάπτυξης των Δεξιοτήτων Ζωής». Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 30 σύνεδροι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες με αφορμή τα αποτελέσματα του έργου Erasmus+ « Δεξιότητες Ζωής για την Ευρώπη», ικανές να επηρεάσουν και να εμπνεύσουν σχετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικής και εφαρμογής στην πράξη.
Το έργο Δεξιότητες Ζωής για την Ευρώπη (LSE) έθεσε ως στόχο την βελτίωση της παροχής προγραμμάτων εκπαίδευσης στις βασικές δεξιότητες στην ΕΕ, καθώς συνέβαλλε στην κατανόηση, περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση της προσέγγισης για τις Δεξιότητες Ζωής. «Οι Δεξιότητες Ζωής αποτελούν την απάντηση των ατόμων στις αναδυόμενες ανάγκες της πραγματικής ζωής» σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία της η Γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων , Gina Ebner, καθώς «χρειάζεται να δούμε τί χρειάζονται οι άνθρωποι και να χτίσουμε με αυτό σαν βάση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων»
Η αναγκαιότητα και τα οφέλη των Δεξιοτήτων Ζωής .
Στην κεντρική του ομιλία, ο Stephen Evans, Διευθυντής του Ινστιτούτου Learning and Work, μας εξήγησε γιατί οι Δεξιότητες Ζωής ως ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι σημαντική για την ενδυνάμωση των ατόμων στην αντιμετώπιση των τρεχουσών αλλαγών που συμβαίνουν στην οικονομία, τις υπηρεσίες και την κοινωνία γενικότερα. Πολλοί άνθρωποι στην Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν έλλειψη βασικών ικανοτήτων γραφής ανάγνωσης, αριθμητικής και υπολογιστικής ικανότητας και γίνεται επιτακτική η ανάγκη απόκτησης ακόμα πιο αναβαθμισμένων ικανοτήτων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την συνεχώς μειούμενη προσέλευση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα βασικού γραμματισμού, επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας καινούργιας προσέγγισης. “Θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε η μαθησιακή εμπειρία να είναι σημαντική, συμμετοχική και χρήσιμη», επισημαίνει ο Stephen Evans φέρνοντας ως παράδειγμα μια επιτυχημένη πρωτοβουλία την οποία υλοποιεί το Ινστιτούτο Learning & Work «Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Πολιτών , το οποίο αποτελεί την καινοτόμα, ολιστική προσέγγιση που εγγυάται την απόκτηση από όλους, βασικών ικανοτήτων γραμματισμου, αριθμητισμού, πληροφορικής, καθώς και των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών ικανοτήτων που χρειάζονται»
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Πολιτών αποτέλεσε τον πυρήνα του έργου Δεξιότητες Ζωής για την Ευρώπη, ωστόσο οι συνεργαζόμενοι φορείς του έργου πρόσθεσαν δύο ακόμα δεξιότητες στις ήδη διατυπωμένες από το Learning & Work: την δεξιότητα της προσωπικής και διαπροσωπικής ανάπτυξης καθώς και την δεξιότητα διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε ότι οι δεξιότητες δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά υφίστανται σε συνεξάρτηση. «ικανοποίηση, ανακούφιση, επιβεβαίωση», «αυτονομία, δημιουργικότητα και ανανέωση», είναι λέξεις τις οποίες χρησιμοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι οι οποίοι συμμετείχαν στο βίντεο που προβλήθηκε από το Ινστιτούτο Learning & Work στο Συνέδριο. Οι Δεξιότητες Ζωής ως νέα προσέγγιση έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των εκπαιδευομένων, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα λεγόμενά τους, και δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε αμφιβολίας η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.
Αποτελέσματα που εμπνέουν και τροφοδοτούν τον περαιτέρω διάλογο
Καθώς το έργο διάρκειας 2 ετών βαίνει στη λήξη του, ένας αριθμός αποτελεσμάτων έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί για να εμπνεύσουν τους παρόχους εκπαίδευσης ενηλίκων: μια μελέτη στις υπάρχουσες οπτικές για τις Δεξιότητες Ζωής στην Ευρώπη, ένα αποθετήριο καλών πρακτικών και εργαλείων σε χρήση από φορείς της Ευρώπης ευρύτερα, ένα Πλαίσιο Μαθησιακών στόχων καθώς και μια Εργαλειοθήκη για περαιτέρω ενημέρωση με προτάσεις υιοθέτησης και εφαρμογής, Όλα τα παραπάνω αποτελέσματα εκτέθηκαν σε δημόσια προβολή ( gallery walk) στα πλαίσια του συνεδρίου..
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τρείς θεματικές ομάδες συζήτησης, όπου οι συμεμτέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν εκτενέστερα για πρακτικές που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του έργου και που βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τρέχουσες πρωτοβουλίες και πολιτικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κλειδί είναι η δια- τομεακή συνεργασία
Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν η Bettina Thöne–Geyer, Επίκουρη Ερευνήτρια του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, η Christina Moreno, Ιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια της εταιρείας She matters, ο Pavel Trantina, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής – Ομάδα III και ο Andrew Todd, Υπεύθυνος Πολιτικής και Προάσπισης της Πλατφόρμας για την Δια Βίου Μάθηση, εκφράστηκαν οι απόψεις των συμμετεχόντων για την προσέγγιση Δεξιότητες Ζωής για την Ευρώπη και διατυπώθηκαν προτάσεις για το πως να πεισθούν διαφορετικοί παράγοντες επιρροής να υιοθετήσουν την προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη.
“Είναι πραγματικά ανανεωτικό να βλέπει κανείς να διατυπώνεται μια ολιστική πρόταση για τις δεξιότητες η οποία να μη συνδέεται μόνο με την αγορά εργασίας» ανέφερε ο Andrew Todd διατυπώνοντας παράλληλα σχόλια για το Πλαίσιο Δεξιοτήτων .
Η Bettina Thöne–Geyer κατέδειξε την σπουδαιότητα των Δεξιοτήτων Ζωής καθώς συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του εκπαιδευόμενου. « Πραγματικά δεν υπάρχει νόημα να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την συνολική ανάπτυξη του ατόμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το μέλλον του μαθησιακού πλαισίου, ο Pavel Trantina σημείωσε ότι “Το όνειρο είναι ότι αυτό το πλαίσιο και οι αρχές του μπορούν να υιοθετηθούν από την Τυπική εκπαίδευση. Τα τρέχοντα αναλυτικά προγράμματα δεν προετοιμάζουν τους νέους για την πραγματική ζωή”.
Από κοινού συμφωνήθηκε ότι το κλειδί για την υιοθέτηση της προσέγγισης Δεξιότητες Ζωής στην Ευρώπη είναι η δια -τομεακή συνεργασία. Αυτό ισχύει πραγματικά στην αγορά εργασίας, όπως υπογράμμισε η Christina Moreno, για την έρευνα , σύμφωνα με την ευχή της Bettina Thöne–Geyer, σε διαφορετικούς τομείς της εκπαίδευσης, όπως πρότεινε ο Andrew Todd και στο οποίο συμφωνούν επίσης και οι διαμορφωτές πολιτικής και επαγγελματίες της εκπαίδευσης, τόνισε κλείνοντας την συζήτηση ο Pavel Trantina.
“ΟΙ Δεξιότητες Ζωής αποτελούν μια σημαντική προσέγγιση γιατί τοποθετεί τους εκπαιδευόμενους και τις ανάγκες τους στο κέντρο, καθιστά την μάθηση μια διαδικασία σχετική με την πραγματικότητά τους η οποία έχει άμεσα αποτελέσματα στα άτομα και στις κοινότητές τους. Τώρα χρειαζόμαστε να συμβάλλουμε στην κατανόηση της προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα και να εξασφαλίσουμε υποστήριξη – οικονομική μεταξύ άλλων- για αυτό» τόνισε η Gina Ebner, κλείνοντας το συνέδριο.